Home » Okategoriserade » Långkoket – genvägen till lyxmat

Långkoket – genvägen till lyxmat

Vi har ju pratat om att det tar lång tid att laga mat från grunden. Det är ju faktiskt ett faktum, att om du ska få maträtter som är vällagade från första början så behöver du också avsätta tiden för det. Men ibland kan det vara så att du kan låta tiden arbeta tillsammans med dig. För det är full möjligt att laga mat samtidigt som du gör någonting annat, helt utan att det behöver innebära att du behöver arbeta så mycket för att få det gjort. Ta ett sådant exempel som långkoket.

Ett långkok är ett sätt att laga främst grytor på låg värme under väldigt lång tid. Det rör sig alltså om temperaturer som inte ens når upp till kokpunkten. Det första som du behöver köpa är en stor gjutjärnsgryta, för själva grytan kommer göra mycket för tillagningen. Hitta en fin bit kött som är ekologisk, skär den i bitar eller behåll den hel. Hacka ett gäng lökar, skiva grova bitar av morot, häll på vatten och lägg i några buljongtärningar av din favoritsmak och salta och peppra. Lägg gärna också i lite vitlök. Sedan är det bara att ställa in grytan ugnen, låta den stå i fem-sex timmar, så har du en ljuvlig maträtt klar!

Detta är något som du kan göra innan du går till jobbet exempelvis, och sedan bara plocka ut den när du kommer hem. Då är det ett bra alternativ koka ris eller potatis till och sedan kanske göra en sås på det som blir kvar av vätskan i grytan. På ett väldigt lätt sätt har du då en maträtt som smakar helt gudomligt, är lagat från grunden och samtidigt genererar rester, som du kan ta med dig till jobbet dagen därpå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *