Home » Okategoriserade » Varför är ekologiskt dyrare?

Varför är ekologiskt dyrare?

Det är knappast så att jag försöker förneka det. Ekologisk mat är dyrare än vad den ”vanliga” maten är, men det har också sina orsaker. I grund och botten så ligger skillnaden i hur dessa produkter produceras, och det finns ett betydligt större fokus på att vara vänliga mot klimatet än i övrig produktion. Dessutom blir vinsterna fler, i och med att mindre tillsatser gör gott för våra kroppar. Mat kommer med andra ord alltid att produceras på ett sätt som du själv och din omgivning mår bra av, när den är ekologiskt odlad.

Det blir då tydligt hur mycket extra det kostar att producera på en skonsammare, och ibland något krångligare sätt. Det reflekteras helt enkelt i prisskillnaderna mellan produkterna. Det är inte lika lätt för ekologiska bönder att pressa priserna på sina produkter, som andra bönder gör med hjälp av bekämpningsmedel eller mindre välfärd för djur. Det krävs också andra former av lokaler och maskiner, för ekologiska köttbönder behöver ha större utrymme för att kunna se till djuren behov, på samma sätt som en spannmålsbonde behöver mer lägre skördar där ogräset rensas mekaniskt eller för hand.

Sen är det också en fråga om efterfrågan. Eftersom ekologiska varor inte är i majoritet, faktum är att de består av ganska liten andel, så är blir det också dyrare att hantera dessa varor. Små volymer är helt enkelt dyrare än stora, om man räknar på en specifik vara. Det betyder alltså att vi själva kan sänka priset på ekologiska varor, bara genom att handla mer av dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *